Különleges ősmaradványokra bukkantak

Óriási szalamandrák éltek a Mecsekben tízmillió évvel ezelőtt

Egy magángyűjteményből kerültek elő azok a csontok, amelyek alapján kijelenthető, hogy a Mecsekben óriási kétéltűek éltek.

2020.01.26 11:59ma.hu

A Mecsek lábánál nagy homokbányák találhatóak, ahonnan évtizedek óta kerülnek elő gerinces ősmaradványok. Nemrégiben olyan csontokat találtak, amilyenekre a szakemberek nem számítottak.

"Évtizedek óta tudjuk, hogy a Mecsek nagyon gazdag miocén ősmaradvány anyaggal rendelkezik, ezeknek a feldolgozásával foglalkozunk" – mondta Sebe Krisztina, a Pécsi Tudományegyetem Földtani és Meteorológiai Tanszékének oktatója, kutatója a Bama.hu-nak.

Két kutatótársával, köztük Szabó Márton budapesti paleontológussal egy magángyűjtőt látogattak meg. Itt tűnt fel Szabó Mártonnak, hogy a gyűjtő vitrinjében bemutatott rájafogak között voltak olyan csontok, amelyek valószínű nem rájától származnak. A gyanú később beigazolódott.

Kiderült, hogy ezek egy hatalmas kétéltű csontjai. Szentesi Zoltánnal, a Természettudományi Múzeum kétéltűekre szakosodott munkatársával szisztematikusan végignézték az összes általuk ismert gyűjtő kollekcióját, továbbá a magyarországi múzeumok gyűjteményeit is, ahonnan további leletek kerültek elő.

"Hogy miért terjedtek el az óriási, másfél méteres szalamandrák a Mecsekben, azt segít megválaszolni, ha az ember megvizsgálja, hogy a mai rokonaik milyen környezetben élnek" – közölte Sebe Krisztina. "A mai óriásszalamandrák tiszta vizű, hegyi patakokban élnek Észak-Amerikában és Ázsiában, olyan éghajlaton, ahol van legalább egy nedves évszak, és nincsenek tartós fagyok."

Sok növénymaradványt találtak ugyanabban a bányában, ahonnan a csontok előkerültek. Ezekből kiolvasható, hogy milyen volt az éghajlat a Mecsekben 10-11 millió évvel ezelőtt. Abban az időszakban olyan szubtrópusi éghajlat uralkodott, amely a szalamandráknak megfelelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.