A hőség élelmiszerkrízist indíthat el a Földön

20-40 százalékkal csökkenhetnek a termőterületek

Ennek az évszázadnak a végére amerikai kutatók szerint a Föld lakosságának csaknem felét a mindennapokban is érinteni fogja a klímaváltozás miatt alakuló élelmiszerkrízis.

2009.01.12 12:40BBC/greenfo

23 klímamodell felhasználásával amerikai szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy olyan lesz ebben az évszázadban a normál hőmérséklet, amilyen a 20 században extrém melegnek számított. A Washington Egyetem professzora, David Battisti szerint a manapság is tapasztalható gyors felmelegedés komoly problémákat okoz majd a trópusi és szubtrópusi területek mezőgazdaságánál. Szerinte a hőség miatt egyre kevesebb lesz a bevethető terület.

Battisti szerint az egyik legfontosabb kutatási területté kell, hogy váljon, hogy olyan növényeket fejlesszenek ki, amelyek sokkal szárazságtűrőbbek és a meleget is jobban bírják – számolt be a Science hasábjain. Úgy véli, hogy a globális felmelegedés miatt jelentkező stressz óriási lesz, a trópusi és a szubtrópusi területeken eddig nem tapasztalt melegek jönnek. Ennek a hatására - a becslések szerint - a legfőbb haszonnövények, a rizs és a kukorica termőterületei 20-40 százalékkal csökkennek.

A hőség miatt a termőföldek nedvességtartalma is csökken, amely miatt erősen visszaeshet a termelés. Jelenleg 3 milliárdan élnek a trópusi és szubtrópusi térségekben és az ott élők száma az évszázad végére várhatóan megduplázódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.