A folyamat a napsugártól és a hőmérséklettől függ

Ózondús levegő: nehéz túlélni

Az ózondús levegő csöppet sem tiszta és egészséges, ellenkezőleg: az ózon éppen a szennyezett atmoszférában keletkezik és súlyos méreg.

2009.01.12 12:04MTI

A világszerte mind fenyegetőbb gondról részletes tájékoztatót közölt az Eurohealth szakfolyóirat. "Az érintetlen természet, a kristálytiszta víz és az ózondús levegő kikapcsolódásuk záloga" - olvasható egy valóban csodaszép táj ismertetőjében, de tudnunk kell, hogy az ózondús légtér nem a hegyvidék áldásos és egészséges tulajdonsága, hanem erősen mérgező környezet.

Az igen oxidáló tulajdonságú gáz nem úgy árad valahonnan, mint a napsugár, hanem itt keletkezik a környezetünkben, nitrogén-oxidból és a szerves anyagokból. Ez a kémiai folyamat a napsugártól és a hőmérséklettől függ, ezért hamar kiderült, hogy az ózonnal összefüggésbe hozható halálozásban a hőmérsékletváltozásának van szerepe. A tudomány már a 19. században foglalkozni kezdett az ózon kimutatásával, mérésével. Így derült ki, hogy a talaj közelében a levegő ózontartalma az utóbbi száz évben fokozatosan növekszik, aminek hátterében a légszennyeződés játszik alapvető szerepet.

Nem könnyű megmondani, hogy korunk halálozási statisztikáinak alakulását milyen mértékben magyarázzák például a szulfátszennyezések, illetve az ózon. Európai tudományos munkaterv foglalkozik a légszennyezés és az egészség összefüggésének kérdésével az EU 15 városában. Már egy évtizede kimutatták, hogy a városi emberek halálozásának gyakoriságával a levegő ózontartalmának növekedése szoros összefüggést mutat. Különösen az idős emberek, a tüdőbetegek, illetve a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők vannak az ózonkoncentráció fokozódása esetén mind nagyobb veszélyben.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy mivel az ózon keletkezésében azok a levegőt szennyező termékek játszanak szerepet, melyek az autók kipufogó gázaiban találhatók, ilyen szempontból is segítene a városi gépkocsi közlekedés csökkentése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.