A hormon határozza meg a szexuális tudatot

Szezonális hörcsögszex

Amerikai kutatók kimutatták, hogy a szibériai hörcsögöknél az évszakonként változó szexuális aktivitás szorosan összefügg egy, az emberben is jelen lévő hormon mennyiségével.

2009.01.09 16:13National Geographic

Szezonális hörcsögszex – hormonhatásra Amerikai kutatók kimutatták, hogy a szibériai hörcsögöknél az évszakonként változó szexuális aktivitás szorosan összefügg egy, az emberben is jelen lévő hormon mennyiségével.

A hörcsögök – számos egyéb állathoz hasonlóan – változó szexuális aktivitást mutatnak az év folyamán: nyáron aktívabbak, míg télen csökken a párosodási kedvük. Az amerikai Indiana Egyetem és a Kalifornia Egyetem munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy ez összefügg-e a kisspeptin nevű viszonylag újonnan felfedezett hormon szintjének alakulásával. Korábban kimutatták, hogy a kisspeptin serkenti két nagyon jelentős nemi hormon, a GnRH (gonadotropin-felszabadító hormon) és a luteinizáló hormon (LH) felszabadulását, így feltehetően jelentős hatást gyakorolhat egyes állatok – és talán az ember – szexuális viselkedésére.

A kutatók egyik kísérletük során hím dzsungáriai törpehörcsögöket (Phodopus sungorus) két csoportba soroltak: az egyik csoportnál nyárias fény-sötét viszonyokat teremtettek, azaz tizenhat órán keresztül volt világos, és nyolc órán keresztül volt sötét, míg a másik csoportban tél volt, nyolc órás világosságot követő tizenhat órás „éjszakával”.

Szex télen-nyáron Megfigyelték, hogy a „téli” csoportban az állatok szexuális aktivitása csökkent, és a kisspeptin mennyisége jelentősen megfogyatkozott az agyuk szexualitásért felelős régióiban.

Ezzel szemben a „nyári” csoportban az állatok intenzív szexuális tevékenységet mutattak, testtömegük, hereméretük és tesztoszteronszintjük is nagyobb volt, mint a téli körülmények között tartott állatoké. Egy másik vizsgálatban ugyanígy téli és nyári csoportokban tartottak hörcsögöket nyolc hétig, majd kisspeptin-injekciót adtak nekik. Megfigyelték, hogy a két csoport tagjai egyformán jól reagálnak a hormonra, a téli csoportban ugyanolyan mértékben emelkedett a luteinizáló hormon szintje és a szexuális aktivitás, mint a nyári csoportban.

Ezzel bebizonyosodott, hogy a nappali és éjszakai órák aránya a kisspeptin hormon révén befolyásolja a szexuális aktivitást a hörcsögöknél, és a kívülről, mesterségesen bevitt hormon még a legzordabb téli körülmények között is serkentőleg hat. A kisspeptin emberekben is megtalálható.

Egyelőre nem ismert, milyen szerepe van, hiszen fajunkra nem jellemző a szezonális szexuális aktivitásváltozás. Könnyen elképzelhető azonban, hogy egyéb tényezők, mint például a stressz vagy alultápláltság, a kisspeptin szintjének változtatásával befolyásolják a szexuális késztetés erősségét.

Kapcsolódó írások:

    Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

    Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

    Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.