Csillagászat

Égitest csapódott a Jupiterbe

2019. augusztus 7-én magyar idő szerint 06:07-kor fényes felvillanással egy kis égitest ütközött a Jupiterbe. Az óriásbolygót éppen videózó amerikai amatőr csillagász szerencsésen megörökítette a ritka eseményt.

2019.08.09 11:39ma.hu

A bolygóóriás Jupiter hatalmas tömegvonzásával sok kis égitestet térít el eredeti pályájukról maga felé, illetve szétszórja őket a Naprendszer külső és belső vidékei felé. Időről időre előfordul, hogy a Jupiterrel való ütközési pályára kerülnek a kisbolygók, üstökösök, illetve a már a bolygó körül keringő és hozzá egyre közelebb és közelebb kerülő kisebb holdak, az árapály hatásra szétszedett égitestek töredékei.

Augusztus 7-én 04:07 világidőkor (magyar idő szerint reggel 06:07-kor) Ethan Chappel amerikai amatőrcsillagász (Cibolo, Texas) felvételeket és videót is készített a Jupiterről. Váratlanul egy rövid ideig tartó villanás tűnt fel a bolygó korongján, ami egy-két másodperc alatt teljesen eltűnt.

Ethan Chappel által készített videó screenshot

Japán amatőrök is folyamatosan figyelték a Jupitert az amerikai amatőr csillagász által megfigyelt felvillanást követő órákban. Az alábbi felvételsorozat 2019. augusztus 7-én 12:20 világidőkor készültek különböző színszűrőkkel.

Tsuyosi Arakawa, ALPO-Japan

A becsapódás után a bolygóról készített felvételek első átnézése után nem látszik a becsapódás nyoma olyan látványosan, mint 1994-ben – épp 25 évvel ezelőtt – a D/Shoemaker-Levy 9 darabjainak látványos nyomai, vagy a 2009-ben és 2010-ben megfigyelt kisebb becsapódások nyomai. A mostani becsapódó test az említettekhez képest egy kisebb méretű, kisebb mozgási energiájú kis égitest (meteoroid, kisbolygó vagy kisebb üstökösmag, hold-töredék) lehetett.

Augusztus folyamán a Jupiter a Kígyótartó csillagképben mozog és az esti égbolt feltűnő égiteste, éjfélig megfigyelhető, de még szeptemberben is észlelhető a kora esti órákban. Látszó fényessége -2,3 magnitúdó, látszó átmérője 41 ívmásodperc.  Érdemes tehát távcsővel megfigyelni, fotózni, videózni, hátha egy újabb becsapódás keltette felvillanást örökíthetünk meg rajta - írta a csillagaszat.hu.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.