Futottak még: Dosztojevszkij és Rettegett Iván

Sztálin a népszerűségi lista élén az oroszoknál

A felmérést az állami irányítású Rosszija televízió végezte az elmúlt három hónap folyamán. A megkérdezettek egy, a televízió által összeállított listából választhatták ki a személyeket, és adhatták le szavazataikat SMS-ben vagy az Interneten keresztül.

2009.01.02 10:59National Geographic

A listán Oroszország történelmének meghatározó személyiségei szerepeltek, ma is élők nem kaptak helyet.

A szavazás alapján az első helyen a 13. században élt Alexander Nyevszkij herceg végzett, aki seregei élén hősiesen megvédelmezte az orosz földeket az idegen hódítóktól. A nagyherceget közel 524 ezer szavazat röpítette a csúcsra.

Az ezüstérmes, 523 ezer szavazattal II. Miklós cár miniszterelnöke, Pjotr Sztolipin lett, akinek nevéhez egy jelentős földreform, valamint a monarchiát megdönteni szándékozó baloldali forradalmárok könyörtelen eltiprása fűződik.

A származását tekintve grúz Joszip Viszárionovics Sztálin állhat a dobogó harmadik fokára. A diktátor mintegy 519 ezer szavazatot zsebelt be. Az oroszok nem felejtették el, hogy rezsimje alatt milliók haltak meg tisztogatási akciók következtében, milliók haltak éhen, és százezrek pusztultak el munkatáborokban, továbbá elképesztő személyi kultuszt teremtett, és tökéletes diktatúrát alakított ki.

Mégis sok orosz szemében ő volt az az ember, aki egy elmaradott országból atomnagyhatalmat csinált, s ez az egyik fő oka Sztálin máig élő nimbuszának.

A verseny első 12 helyezettje között szerepel még többek között Lenin, Puskin, Dosztojevszkij, illetve Rettegett Iván cár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.