Tudomány

Civil szervezet alakult a közösségi régészet támogatása érdekében

Tagjaik önkéntes munkával és jelentős helyismerettel tudják segíteni a hivatásos régészek munkáját.

2019.04.09 11:07ma.hu

Civil szervezet alakult a közösségi régészet népszerűsítése és az illegális régészeti tevékenység visszaszorítása érdekében - hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

A Közösségi Régészeti Egyesület elnöke, Deák Ferenc elmondta: tagjaik önkéntes munkával és jelentős helyismerettel tudják segíteni a hivatásos régészek munkáját. A 90-es évek óta egyre jobban elterjedt a fémkeresők használata a civilek körében, akik közül egyre többen kerestek kapcsolatot a múzeumokkal - idézte fel Meleg József, az egyesület munkatársa.

A nagy érdeklődésre reagálva a Ferenczy Múzeumi Centrum egyik régésze, Rácz Tibor dolgozta ki a közösségi régészeti programot, amely körül kialakult egy közösség azokból a hobbi fémkeresősökből, akik úgy gondolják, hogy a leleteknek a múzeumokban a helyük - fűzte hozzá.

Meleg József kiemelte: ezek az önkéntesek nagy hasznot hajtanak a kulturális örökség számára azzal, hogy az illegális fémkeresősök elől összegyűjtik a leleteket.

A hatályos szabályzás szerint minden 1711 előtt földbe került lelet az államot illeti, ha valaki ilyen tárgyat talál, köteles bejelenteni a helyi jegyzőnek vagy a területen illetékes múzeumnak. Fémkeresőt használni pedig csak örökségvédelmi engedéllyel lehet - mondta.

Hozzáfűzte: ugyanakkor Magyarországon több ezren foglalkozhatnak illegális régészeti tevékenységgel. A rendszerváltás után nagyon volt könnyű hozzájutni a szükséges eszközökhöz, miközben nem lehet minden lelőhely mellé őrt állítani.

Meleg József szerint az illegális fémkeresősök a lehetséges lelőhelyek egy részét már kifosztották, főleg a Dunántúlon, ahol a rómaiak megtelepedtek és nagyon sok, viszonylag könnyen megtalálható fémtárgyat hagytak maguk után.

Az egyesület munkájáról beszélve Meleg József példaként kiemelte, hogy a tavaly megtalált, több ezer koraújkori pénzérméből álló érdi kincsleletet az egyesület egyik alapító tagja tárta fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.