Kémia

A periódusos rendszer nemzetközi éve alkalmából előadással várják a középiskolásokat az MTA-n

Az előadást Lente Gábor, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára tartja az MTA Dísztermében.

2019.02.16 13:31MTI
hirdetés

Periódusos rendszer extrákkal címmel középiskolás diákok hallgathatnak ismeretterjesztő előadást február 26-án a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) az elemek periódusos rendszerének nemzetközi éve alkalmából.

Az előadást Lente Gábor, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára tartja az MTA Dísztermében.

A 2019-es évet az ENSZ Közgyűlése és az UNESCO több nemzetközi tudományos szervezet kezdeményezésére a periódusos rendszer nemzetközi évévé nyilvánította, ezzel megemlékezve az orosz Dmitrij Mengyelejev által írt első, a periódusos rendszer logikáját ismertető tudományos cikk megjelenésének 150. évfordulójáról. Ennek alkalmából 2019-ben világszerte számos tudományos rendezvényt tartanak a periódusos rendszerről. Az ismeretterjesztő programot a kémia népszerűsítésére szervezi meg az MTA Kémiai Tudományok Osztálya - olvasható a szervezők tájékoztatásában.

Az előadó, Lente Gábor professzor, régóta ismert tudománynépszerűsítő tevékenységéről, két magyar nyelvű könyv és közel száz ilyen jellegű folyóiratcikk szerzője. A periódusos rendszer történetéről eddig is rendszeresen tartott középiskolásoknak, illetve tanároknak előadásokat, több ilyen előadásának videofelvétele megtekinthető az interneten, illetve televíziós műsor készítésében is részt vett - írják.

A szervezők az előadást elsősorban középiskolába járó diákoknak ajánlják. A részvétel regisztrációhoz kötött. Az előadásról videofelvétel készül, amelyet az MTA honlapjáról érhetnek el az érdeklődők.

Dmitrij Mengyelejev 1869. március 6-án tette közzé az elemek periódusos rendszerét, a nevét is viselő Mengyelejev-táblázatot. Az UNESCO idén számos rendezvénnyel, szimpóziummal ünnepli Mengyelejev felfedezését, középiskolásoknak versenyt rendez a periódusos rendszerről, világszerte neves tudósok fognak felkeresni iskolákat tudományos kísérleteket bemutatva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.