Állatok

Több mint 100 év után ismét fekete párducot láttak Afrikában

Afrikában nagyon ritka jelenség, utoljára 1909-ben láttak ilyen állatot.

2019.02.13 15:26ma.hu

Több mint száz év kihagyás után újra láttak egy igazi fekete párducot Afrikában.

Bár a fekete szőrzetet eredményező melanizmus - ami a hófehérséget okozó albinizmus ellentéte - nagyjából minden kilencedik-tizedik párducot érinti, ezek az állatok többnyire Délkelet-Ázsiában élnek. Afrikában nagyon ritka jelenség, utoljára 1909-ben láttak ilyen állatot Etiópiában.

A fekete párducról Nick Pilfold, a San Diego-i Állatkert biológus kutatója készített felvételeket a kenyai Laikipia megyei rezervátumban. Amikor meghallotta a hírt, csapatával odautazott, kameracsapdákat helyeztek ki, és hónapokon át vártak, hátha megint felbukkan. Végül több kamerával is sikerült felvételeket készíteni róla.

A biológus elmondta, hogy nappal tökéletesen feketének tűnik a nagymacska bundája, de a kamerák infravörös felvételein vöröses mintázat is kirajzolódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Amerikai tudósok: akár 2022-ig is szükség lehet a társadalmi távolságtartásra

Az új típusú koronavírus egyelőre ismeretlen, de biztos, hogy hosszú ideig nem tűnik el.

Koronavírus - A tünetek megszűnése után is jelen van a vírus a Covid-19-betegekben

MTI Fotó: Mónus Márton

A felépülés után még legalább két hétig meg kellene hosszabbítani a karantént, hogy ne fertőzzenek meg másokat.

Szegedi matematikusok modellezik a járvány terjedését - segítsen nekik!

Pontosan megjósolták a kínai betegek és halottak számát, ill. hogy Irán és Olaszország lesz a következő. Magyarországot már nehezebb modellezni, ebben kell a segítség.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.