Állati

A kutyája egy fokkal sem jobb, mint a macskája!

A meghunyászkodás nem bűntudat.

2018.12.29 16:07ma.hu
hirdetés

A bűnbánó kutyákról szóló videók a karácsonyi szezon "cukiságbombái", épp ezért írt a Qubit arról, vajon a kutyák tényleg megbánják-e bűnüket, mint ahogy az a gazdák interpretálják. A kutyatartók szerint a csínytevésen kapott ebek azért húzzák be fülüket-farkukat és néznek esdeklően, mert lelkiismeretfurdalásuk van, ám Konok Vera pszichológus, az ELTE Etológiai Tanszékének tudományos munkatársa emlékeztet: az állati érzelmek kutatása még gyerekcipőben jár.

Miután a legtöbb érzelmeket is érintő kutatásban az ember számol be a kutya viselkedéséről, az emberek részben a sajátjaikhoz hasonlóan képezik le a kutya érzelmeit - mondja Konok.

Elképzelhető, hogy saját érzelmeinket kivetítjük a kutyákra (emberi érzelmeket vélünk felfedezni rajtuk) még akkor is, amikor valójában a kutya nem azt az érzelmet éli át.

Ugyanerről írt korábban Alexandra Horowitz, a Columbia Egyetemhez tartozó Barnard College pszichológus egyetemi tanára is, aki szerint azért is nehéz felismerni a kutyák érzelmeit, mert bűnbánó viselkedésük rendszerint megegyezik a szidalmazás és büntetés során mutatott testbeszédükkel, vagyis a félelemmel.

A rosszaságon kapott kutyák nem bocsánatért esdekelnek, hanem ezért hódolnak be, mert nem akarnak konfliktusba kerülni a szeretett gazdával. A meghunyászkodást ez magyarázza, nem pedig a bűntudat.

Az állati érzelmeket ugyan nem vitatják a tudósok, de az emberi bűntudathoz hasonló komplexebb érzelmekre még nincs bizonyíték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.