Csillagászat

Mától érdemes az eget kémlelni a Geminidák meteorraj miatt

A napokban lesz a leglátványosabb a Geminidák nevű meteorraj.

2018.12.13 16:03ma.hu

A Google főoldala is a Geminidák előtt tiszteleg egy alkalomhoz szabott rajzcsokorral, ugyanis a meteorraj a napokban lesz a leglátványosabb.

A Geminidák idén december 4-én érte el a Földet, ám legnagyobb számban december 13-án és 14-én láthatók a meteorok, akár óránként százat is látni lehet.

A légkört 35 kilométer per másodperces sebességgel érik el, ami lassabb más meteorrajokénál, viszont fényesebbek az átlagnál.

A meteorraj forrása a 3200 Phaethon nevű kisbolygó, amelynek a Nap közelébe érve az üstökösökhöz hasonlóan látható csóvája lesz és por válik le róla, ebből lesznek a Föld légkörébe lépve a meteorok. A Geminidák a nevét az Ikrek (Gemini) csillagképről kapta, mert annak irányából éri el a Földet - írja az Index.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.