Elképesztő lelet

Újabb páratlan leletre bukkantak Tiszakürtnél

Szó szerint az utolsó pillanatban találtak rá a régészek a település határában arra a 7300 esztendős kútra.

2018.08.19 22:25ma.hu

Nem kétséges, hogy Tiszakürt ezen a nyáron felkerült Európa régészeti térképére. Egy újabb, hétezer-háromszáz éves kutat találtak a szakemberek az M44-es nyomvonalának feltárása közben. Ez azt jelenti, hogy a három-négy legöregebb, neolitikus korból származó kútból kettőre itt bukkantak a régészek. A csütörtökön talált kút különösen jó állapotban van.

Ez a kút is az újkőkorból származik. Nem kétséges, hogy Európában egyedülálló, hiszen csak négy-öt hasonló korú került elő eddig – írta a szoljon.hu. „Az egyiket a szolnoki Damjanich János Múzeum munkatársai tárták fel pár hete ugyanezen a nyomvonalon és ugyancsak Tiszakürt határában” – mondta a lapnak Váczi Gábor, az ELTE Régészettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

A szakember elmondta, az előző kút egy ácsolt szerkezetű gerendakút volt, a mostani viszont egy fatörzsből kifaragott, úgynevezett „bodonkút”, azaz facső szerkezetű. A kutat három, három és fél méteres mélységig sikerült kibontaniuk, a belsejében semmit nem találtak, mert azt használói szépen rendben tartották és tisztították.

Érdekessége a kút peremének faszerkezete. 7300 éven keresztül ugyanis annyira megőrződött, hogy az összes faragás, az összeillesztés, sőt, az ágakkal történő összekötözés is szépen látszódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.