Csillagászat

Finom kávét lehet főzni az űrben!

A világtörténelem során először főztek valódi presszókávét szélsőséges körülmények között, olyan környezetben, ahol a folyadékdinamika törvényei teljesen eltértek a Földön megszokottól.

2017.12.31 15:30ma.hu

32 hónap a Föld körül, 15 500 napfelkelte és több mint 650 millió megtett kilométer: az ISSpresso sikeresen teljesítette a "Kávé az űrben" küldetést.

A Lavazza részére az Argotec által, az Olasz Űrhivatal (ASI) közreműködésével kifejlesztett, innovatív kapszulás kávéfőző gép az űrállomás Unity moduljában teljesített szolgálatot. A berendezés 2014 novemberében a Szojuz TMA-15M űrhajóval jutott fel az űrállomásra, ahol azt később üzembe helyezték. A hosszú utazás 2015. május 3-án kezdődött. Ekkor ivott Samantha Cristoforetti olasz űrhajós a világtörténelemben elsőként presszókávét a súlytalanság állapotában. A küldetés az Európai Űrügynökség (ESA) VITA expedíciójával zárult, amelynek keretében az ESA ugyancsak olasz űrhajósa, Paolo Nespoli harmadik űrutazását hajtotta végre.

A két év alatt az ISSpresso 11 űrexpedíció legénységének kényelméhez és jó hangulatához járult hozzá - írta az Űrvilág.hu. A kávéfőző gépnek köszönhetően az űrhajósok ugyanolyan kiváló minőségű presszókávét ihattak az űrben, mint otthon. A világtörténelem során most először főztek valódi Lavazza presszókávét szélsőséges körülmények között, olyan környezetben, ahol a folyadékdinamika törvényei teljesen eltértek a Földön megszokottól.

Az űrben a hab és a kávé nem keveredik, hanem elkülönül egymástól. A hagyományos kávéscsészét speciális tasak váltja fel és a kávét szívószállal fogyasztják. Az innovatív kapszulás rendszerrel az űrhajósok caffè lungót, forró italokat és a rehidráló funkciónak köszönhetően húslevest is tudtak készíteni a világűrben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.