"Elveszti motivációját" - robotszínház, robotdráma

Robotszínészek egy japán színpadon

A táncoló és házőrző robotok után itt vannak a robotszínészek: Oszakában debütáltak egy ember-robot színházi produkcióban. Az oszakai egyetem színpadán bemutatott darab a közeli jövőben játszódik.

2008.11.27 13:11MTI

A drámai konfliktus abból alakul ki, hogy egy fiatal pár két háztartási robotja közül az egyik elveszti motivációját. A színészetre programozott gépek képesek arra, hogy párbeszédet folytassanak valódi kollégáikkal, és beléjük táplálták a színpadi mozgást is.

Oriza Hirata drámaíró szerint az Én, a dolgozó című színmű az ember és technika közötti kapcsolat kérdését feszegeti. A depressziós robot az egyik diskurzusban arra panaszkodik, hogy unalmas és lealacsonyító feladatokra kényszerítik, és azt firtatja, vajon milyen szerepe is van az emberek (gazdái) életében.

A játék egyelőre csupán húszperces, de a tervek szerint rendes előadásnyi hosszúságúra hizlalják majd 2010-re. A robotszínészeket a Mitsubishi gyártotta, de programját az egyetem szakértői fejlesztették ki két hónap alatt. A gépember egy méter magas, és típusát korábban elsősorban házfelügyeletre és titkári feladatokra használták.

Ha ez így megy tovább, hamarosan autogramot fognak osztogatni és menekülniük kell a paparazzik elől, holott még azt sem tudjuk, hogy vajon kedvükre való-e a színészi karrier - írta a BBC csütörtöki tudósítása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.