Fokozott a kockázat

A kis súllyal születetteknek nagy az esélye a veseelégtelenségre?

A kis súllyal születt embereknek fokozottabb kockázatuk van a másodlagos szegmentális glomerulosclerosis kialakulására - derül ki a Clinical Journal of The American Nephrology 2009. januári kiadásából.

2008.11.23 13:23medipress.hu

A fokális szegmentális glomerulosclerosis (FSGS) során a vese szűrőegységei, a glomerulusok hegesednek. Ez a veseműködés romlásával és fehérjéknek a vizeletbe kerülésével jár.

A koraszülés vagy lassú magzati növekedés miatti alacsony (2,5 kg alatti) születési súly kockázati tényezőt jelent a felnőttkori magasvérnyomásra, koronária szívbetegségekre, stroke-ra, cukorbetegségre és egyéb kórképekre. Ugyanakkor eddig még nem számoltak be az FSGS-vel való összefüggéséről.

Ennek a lehetséges kapcsolatnak a megvizsgálására Dr. Vivette D’Agati (Columbia University College of Physicians & Surgeons, New York) és munkatársai hat beteget (két nő, négy férfi) vizsgáltak meg, akik ilyen kórkép tüneteit produkálták és koraszülöttek voltak, nagyon alacsony születési súllyal.

A betegek átlagos életkora 32 év volt, átlagos születési súlyuk pedig 1,5 kg. Mindannyian a gesztáció 22-30. hete között születtek, a normálisan kihordott újszülöttek 37-42. hetéhez képest.

A kutatók vizeletvizsgálatot végeztek, hogy tartalmaz-e fehérjéket a vizelet, és vérvizsgálatot a vese működésének jellemzésére. Biopsziát is vettek a résztvevők veséjéből a szövet elemzésére.

Minden mérés és teszt azt mutatta, hogy a betegek mindegyikében FSGS alakult ki. A szerzők megjegyzik, hogy mivel új nefronok – a vese szűrőszerkezetei – a születés után már nem nőnek, az egyén nefronszáma a születés előtti méhben lévő környezettől és a magzat növekedésétől, fejlődésétől függ.

Ha valaki kevés nefronnal születik, veséi megeröltetődnek, amely idővel a vesefunkció beszűküléséhez vezethet. Ez lehet a helyzet a koraszülöttek esetében is, akiknél FSGS alakul ki.

„Az éretlen, alacsony születési sulyú újszülötteknél kamaszkorukban vagy felnőttkorban vesebetegség fejlődhet ki, amely a visszamaradott vesefejlődés és a vesék túleröltetésének következménye.”- közölte Dr. D’Agati.

„Az orvosoknak tudniuk kell erről az összefüggésről, hogy ne diagnosztizálják félre és megfelelően kezelhessék a betegséget.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.