Csillagászat

Vincent van Gogh ellátott a Jupiterig?

A Csillagos éj című műalkotás nagyban hasonlít a NASA által újonnan bemutatott felvételekhez, ami az óriásbolygóról készült.

2017.03.03 19:39ma.hu

Rémlik a Vincent van Gogh holland festőművész, a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakjának egyik legismertebb műve? Gyönyörűek azok a vattacukorszerű, örvénylő felhők a csillagos éjszakán.

Amelia Carolina Sparavigna/NASA

Nos, most a NASA is hasonló képeket mutatott, amit a Juno űrszonda készített a Naprendszerünk egyik legnagyobb bolygójáról. Szine olyan, mintha egy festmény lenne, vagy egy szürrealista álom.

Roman Tkachenko/NASA

A Juno ötévi utazás után júliusban állt a gázóriás körüli pályára. Küldetése 2018-as végeztével becsapódik a bolygó légkörébe és megsemmisül. Tavaly ősszel a Jupitert ölelő sűrű felhőrétegtől négyezer kilométeres távolságra készített felvételeket. Akkor az űrszonda sarkvidéktől sarkvidékig repült a gázóriás körül, hogy képeket készítsen és adatokat gyűjtsön. A Jupiter pólusairól 1974-ben készültek először felvételek a Szaturnusz felé tartó Pioneer 11 űrszonda jóvoltából. Az űrszonda egyedülálló fotókat küldött a Jupiter ragyogó déli fényeiről is, amelyeket a legerősebbnek tartanak a Naprendszerben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.