Névadó

David Attenborough-ról neveztek el egy csigafajt is

A 35-45 milliméteres, élénk vörös és zöld színű puhatestűt már csaknem negyven éve ismeri a tudomány, a fajt azonban rosszul osztályozták.

2017.02.08 20:30MTI
hirdetés

Az ismert természettudósról neveztek el egy Tasmánia erdeiben "újra felfedezett" csigafajt - jelentette be szerdán a sydneyi Ausztrál Múzeum.

“Az Attenborougharion rubicundusra Ausztrália legnagyobb szigetén, Tasmánia esőerdeinek egy kis, mindössze 80 négyzetkilométeres területén bukkantunk” – mondta Frank Köhler, a kutatásban résztvevő német biológus. Elmondta, hogy a 35-45 milliméteres, élénk vörös és zöld színű puhatestűt már csaknem negyven éve ismeri a tudomány, a fajt azonban rosszul osztályozták.

Korábban a Helicarion nembe tartozónak vélték a megtalált egyedeket, de az eltérő mitokondriális génszakaszok és a genitális anatómia alapján megállapították, hogy új nembe tartoznak, melyet Attenborougharionnak neveztek el. Egy nembe több faj tartozhat, de az Attenborougharionnak egyelőre egyetlen faja ismert.

Az Ausztráliában honos csiga kifejezetten érzékeny élőhelyének pusztulására és a klímaváltozásra, mivel csak zárt, csapadékos erdőkben fordul elő – emelte ki Köhler.

Az Attenborougharion rubicundust a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája a sebezhető kategóriába sorolja. A kutatók reményei szerint azáltal, hogy egy világszerte ismert természettudósról nevezik el, nagyobb figyelmet kap a csigafaj.

Ausztráliában megdöbbentően sokféle csiga él: több mint 1600 fajt ismer a tudomány, és becslések szerint csaknem ezer további vár felfedezésre. A szakértők szerint a fajok több mint 95 százaléka a kontinensen honos, ugyanakkor jövőjüket a klímaváltozás, a területirtások és a városfejlődés fenyegeti.

A 90 éves David Attenborough-ról számos állat- és növényfajt neveztek már el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.