Rábukkantak ki volt a modell!

Friss bizonyíték Mona Lisa kilétéről

Friss bizonyíték került elő arra vonatkozóan, hogy a Mona Lisát egy firenzei kereskedő feleségéről, Lisa del Giocondóról mintázta Leonardo da Vinci - jelentette be a minap a Heidelbergi Egyetem könyvtárának igazgatója.

2008.01.16 13:07MTI

Veil Probst azt mondta, hogy egy firenzei hivatalnok, bizonyos Agostino Vespucci feljegyzései, illetőleg könyve szerint, amelyre a Heidelbergi Egyetem könyvtárában bukkantak rá, a Mona Lisa modellje Francesco del Giocondo firenzei kereskedő felesége volt. A feljegyzések keltezése 1503., a könyvre Armin Schlechter akadémikus találta rá.

Ezáltal még pontosabban meg tudjuk határozni a festmény keletkezési idejét, és megdönthetetlen bizonyítékkal szolgálni arra az általános elméletre vonatkozóan, hogy ki is volt a Mona Lisa modellje - mondta az igazgató. Probst szerint eddig csupán egyetlen másik bizonyíték volt az elmélet mellett, nevezetesen Giorgio Vasari 1550-ben napvilágot látott Leonardo-életrajza, amelyben a szerző megírta, hogy a Mona Lisa modellje a velencei textilkereskedő felesége volt.

Ezért kaphatta később a kép a másik címét: La Gioconda. Vasari azt írta, hogy a festményt 1503 és 1506 között festette Leonardo. "Leondardo egyszer sem tett említést a Mona Lisáról a feljegyzéseiben vagy a rajzain" - mondta Probst, hozzátéve, hogy kételyek övezik Vasari értesüléseit, mivel az építész-festő-íróról az a hír járta, hogy hajlamos engedni az anekdoták csábításának. Leonardo soha nem nevezte el a képet, mivel a reneszánsz idején még nem volt szokás a festményeknek címet adni.

A Mona Lisa címet Giorgio Vasari adta harmincegy évvel a mester halála után. A Mona az olasz madonna (asszony, asszonyom) szó rövidítése. A Gioconda pedig a gondtalant is jelentő Giocondo név nőnemű alakja, tehát ez a cím kettős jelentésű: utalás a férjre és a rejtélyes mosolyra egyaránt. A festmény a francia állam tulajdona, a párizsi Louvre múzeumban látható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.