Űrkutatás

Nagyon forró helyett nagyon hideg lehet két galaxis egyesülésénél

Óriási hideg gázfelhőkből, nem pedig kisebb galaxisok összeolvadásából keletkezhettek az univerzum legnagyobb galaxisai - véli megfigyelései alapján egy nemzetközi kutatócsoport.

2016.12.02 18:23MTI

A tízmilliárd fényévnyi távolságra lévő Pókháló-galaxis vizsgálata során végzett megfigyeléseiket a Science című tudományos lapban mutatták be az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) kutatói, akik francia és spanyol kollégáikkal közösen dolgoztak amerikai rádióteleszkópok segítségével.

A Tejút Svájcból (Fotó: MTI/EPA)

Gyakran csillagrendszerek százai és ezrei gyűlnek össze, az ilyen galaxishalmazok központjában pedig az univerzum legnagyobb galaxisai találhatók. Az egyik ilyen halmazt, melynek központi eleme a Pókháló-galaxis, több mint húsz éve vizsgálják a tudósok. Ez az úgynevezett protohalmazok, vagyis a még keletkezőfélben lévő halmazok legjobb példája. Megfigyelése az univerzum kezdeti időszakába enged betekintést.

“Eddig abból indultunk ki, hogy ezek a távoli, korai univerzumban lévő szupergalaxisok kisebb galaxisok összeolvadásával jöttek létre, ugyanúgy, ahogyan az az univerzum közeli területein megfigyelhető. A dolog azonban sokkal bonyolultabb” – mondta a tanulmányt vezető Bjorn Emonts, a madridi asztrobiológiai központ munkatársa.

Helmut Dannerbauer, a Bécsi Egyetem csillagásza elmondása szerint két rádioteleszkóppal, az ausztrál kompakt hálózat (Australia Telescope Compact Array) rádióantenna-rendszerrel és az Új-Mexikóban működő VLA (Very Large Array) segítségével vizsgálták a Pókháló-galaxist.

A megfigyelések meglepték a kutatókat. Kiderült, hogy a Pókháló-galaxis egy nagyon hideg gázból álló kozmikus felhőben található. Az óriási gázfelhő tömege százmilliárdszor nagyobb a Napénál és jórészt hidrogénmolekulákból, a csillagok és galaxisok alapvető építőeleméből áll.

A csillagászok most abból indulnak ki, hogy a központi szupergalaxis "építőanyagát" nem a környezetben lévő kisebb galaxisokból, hanem közvetlenül ezekből a hideg gázfelhőkből veszi fel és végül új csillaggá sűríti. A megfigyelt szén-monoxid a kutatók szerint korábbi csillagok mellékterméke. A Pókháló-galaxis keletkezése a kozmikus újrahasznosítás egyik formája. Hogy honnan származik a hideg gáz és hogyan gyűlt össze a galaxishalmaz magjában, egyelőre rejtély.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.