A kínai írásbeliség első bizonyítékai

Busás jutalom jár a kínai jóslócsontok feliratainak megfejtéséért

Busás jutalmat ígér egy kínai múzeum azoknak, akiknek sikerül megfejteniük a kínai írásbeliség első bizonyítékaiként számon tartott, úgynevezett jóslócsont-feliratokat.

2016.10.27 17:56MTI

A közép-kínai Honan tartománybeli Anjangban működő Kínai Írás Nemzeti Múzeuma csütörtökön indította el programját, amelynek keretében 100 ezer jüannal (4,2 millió forint) jutalmaz minden megfejtett karaktert.

A teknőspáncélokon és állati csontokon talált feliratok a kínai írásbeliség első bizonyítékai. A kínai ókor történetének meghatározó jelentőségű régészeti leletei a Sang-dinasztia idejéből (i.e. 1600 – i.e. 1046) származnak.

A régészek a mai napig a világon 160 ezer csontereklye átvizsgálása után csaknem négyezer karaktert azonosítottak, de megfejteni csak körülbelül 1600-at tudtak.

Az első csont-, illetve teknőspáncél-feliratokra 1899-ben bukkant egy pekingi antikvárius olyan leleteken, amelyeket évekkel korábban találtak földművesek Anjangban.

A jóslási kellékek többnyire kérdéseket tartalmaztak, egyebek között a várható időjárásról, a terméskilátásokról, a dinasztikus fejleményekről és a katonai szerencse alakulásáról.

A jós a csontot felhevítette és következtetéseire az így keletkezett repedésekből, azok egymáshoz viszonyított helyzetéből jutott. A végeredményt gyakran szintén a csont felületén rögzítette.

A múzeum bejelentése szerint a jóslócsont-feliratok megfejtésének folyamata mostanra elakadt, ezért lelkesedésre és innovációra lenne szükség a rejtélyes karakterek értelmezésében.

A jelentkezőknek két tudományos szakemberrel is jóvá kell hagyatniuk az eredményeiket, mielőtt benyújtják azokat az intézmény szakértői bizottságához. A múzeum kizárással sújtja azokat, akikről kiderül, hogy plagizáltak vagy meghamisították eredményeiket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.