Hasonló manőverre még nem volt példa

Leszállt a Holdra a Csandraján indiai űrszonda egy műszere

Leszállt a Hold felszínére pénteken a Csandraján-1 indiai űrszonda egyik műszere; hasonló manőverre még nem volt példa a 45 éve elindított indiai űrprogram során - jelentette be az ország űrkutatási hivatala.

2008.11.14 18:33MTI

A műszer újdelhi idő szerint péntek este fél kilenckor (közép-európai szerint délután négy órakor) zuhanó egységként - vagyis fékezés nélkül - ért talajt a Föld kísérőjének felszínén.

A leszállásra 25 perccel azt követően került sor, hogy a műszer levált a Hold körül 100 kilométeres magasságban keringő szondáról - közölte a hivatal szóvivője. Az 1400 kilogrammos Csandraján-1 november 8-án állt Hold körüli pályára.

Az eltelt hat nap e pálya stabilizálódásához volt szükséges. A szonda a tervek szerint két éven át kering majd a Hold körül, és műszerei segítségével feltérképezi az égitest teljes felszínét, annak vegyi és ásványi összetételét. Az indiai nemzeti lobogó színeire festett, 34 kilogrammos műszer zuhanás közben videofelvételeket készített a felszínről, és elküldte ezeket a Földre.

Vitt magával egy magasságmérőt és egy tömegspektrométert, amellyel a Hold ritka atmoszférájának összetételét vizsgálja, és elemzi a felszíni ásványokat. Kína és Japán után India a harmadik ázsiai hatalom, amely Hold-szondát bocsátott fel.

Japán egy éve, Kína pedig egy hónappal később küldött Hold körüli pályára ilyen űreszközt. E három országon kívül csak az Egyesült Államok, Oroszország és az Európai Űrügynökség (ESA) volt képes erre.

India 2011-re tervezi, hogy önjáró robotot juttat el a Holdra, de távlati tervei között az is szerepel, hogy űrhajóst küld a kozmoszba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.