Immáron hatan vannak

Új törpebolygóval gyarapodott a Naprendszer

A Plútó pályáján túl, a Kuiper-övben kering, pályája legtávolabbi pontján 7,3 milliárd kilométerre a Naptól.

2016.10.12 15:52ma.hu

A Naprendszer legújabb tagját egyelőre 2014 UZ224-nek hívják, de lehet, hogy majd hangzatosabb nevet kap.

A törpebolygó a Plútó pályáján túl, a Kuiper-övben kering, pályája legtávolabbi pontján 7,3 milliárd kilométerre a Naptól.

Átmérője 530 kilométer, ezzel a Plútó 1200 kilométeres legnagyobb holdjánál, a Charonnál is jóval kisebb.

Míg a Plútó 248, addig a 2014 UZ224 mintegy 1100 év alatt kerüli meg a Napot.

NASA/Caltech

David Gerdes, a Michigani Egyetem csillagász professzora elmondta: a törpebolygót a Sötét Energia Kamera (Dark Energy Camera, DECam) segítségével fedezték fel.

Az eszköz fő küldetése a táguló univerzum feltérképezése, mely folyamatot a legújabb elméletek szerint a sötét energia hajtja.

A DECam a Földtől távolodó galaxisokat és szupernóvákat fényképezi, de a felvételeken közelebbi objektumok is feltűnnek.

A projektet vezető Gerdes professzor egyetemistáknak adta ki a feladatot: találjanak ismeretlen égitesteket a Naprendszerben a DECam észlelései alapján.

A fiatalok egy elemző szoftver segítségével azonosították a 2014 UZ224-et még 2014-ben, de két évbe telt, mire sikerült igazolniuk a felfedezést.

Eddig a Naprendszer legkisebb törpebolygója a Ceres volt, 950 kilométeres átmérővel.

Hogy az új égitest végül hivatalosan is megkapja-e ezt a címet, az a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) döntésén múlik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.