Elismerés

A molekuláris gépek kutatásáért hárman kapják a kémiai Nobel-díjat

A díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia megosztva Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart és Bernard L. Feringa kutatónak ítélte oda.

2016.10.05 12:13MTI


Az indoklás szerint a három kutató irányítható molekulákat tervezett, amelyek energia hozzáadásával különféle feladatokat láthatnak el.

A kémiai Nobel-díjjal kitüntetett kutatók gépeket miniatürizáltak és a kémia tudományát egy teljesen új dimenzióba juttatták el.

Az akadémia indoklása szerint a molekuláris gépek felé az első lépést Jean-Pierre Sauvage tette meg 1983-ban, amikor is sikerült két gyűrű formájú molekulát lánccá összekapcsolnia, ez a katenán nevet kapta.

A molekulák tipikusan erős kovalens kötésekkel kapcsolódnak egymáshoz, amelyben az atomok osztoznak az elektronokon, ám a lánc molekuláit szabadabb, mechanikus kötéssel kapcsolták össze. Ahhoz, hogy egy bizonyos feladatot el tudjon látni egy gépezet, olyan alkatrészekből kell állnia, amelyek egymáshoz képest mozogni tudnak. A két összekapcsolt gyűrű tökéletesen megfelelt eme követelménynek.

A második lépés Fraser Stoddart nevéhez fűződik, aki 1991-ben kifejlesztette a rotaxánt. Molekuláris gyűrűt csavart vékony molekuláris tengelyre és demonstrálta, hogy a gyűrű el tudott mozdulni a tengely mentén. A rotaxánon alapuló fejlesztései között megtalálható a molekuláris lift, a molekuláris izom és a molekula alapú számítógépchip.

Bernard Feringa volt az első, aki molekuláris motort tervezett. 1999-ben elérte, hogy egy molekuláris rotorpenge folyamatosan egy irányba forogjon. Molekuláris motorokkal forgásra bírt egy üveghengert, amely 10 ezerszer volt nagyobb a motornál. Emellett nanoautót is tervezett.

A Nobel-díjjal kitüntetett kutatók az Akadémia közleménye szerint a molekuláris rendszereket az egyensúlyi holtpontról energiától duzzadó állapotokba juttatták, ahol mozgásukat irányítani lehet. Fejlesztés szempontjából a molekuláris motor jelenleg ugyanazon állapotban van, amelyben az elektromos motor járt az 1830-as években.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.