Űrkutatás

Bámulatos részletességű fotót lőtt búcsú előtt a Rosetta

Alig egy hónappal a misszió befejezése előtt nagy felbontású kamerával sikerült fotókat készítenie a Rosetta szondának a 67P/Csurjumov-Geraszimenko-üstökös felszínén lévő Philae leszállóegységéről, amellyel július végén szakította meg a kapcsolatot.

2016.09.06 08:57MTI

Az Európai Űrügynökség (ESA) hétfői közlése szerint a szeptember 2-án készült fotókon az oldalán fekvő leszállóegység főteste és három lába közül kettő látható.

“Nagyon szerencsések vagyunk, hogy ilyen röviddel a misszió vége előtt sikerült lefényképezni a Philae-t, ráadásul ilyen bámulatos részletességgel” – mondta Cecilia Tubiana, a Rosetta Osiris-kamerájáért felelős csapat tagja.

Az ESA szerint a képek azt is bizonyítják, miért vált olyan nehézkessé a kommunikáció a Rosetta és a Philae között.

Wolfgang Baumjohann, a Grazi Tudományos Akadémia (ÖAW) Űrkutatási Intézetének (IWF) igazgatója szerint “remek meglepetés, hogy még megtalálták a Philae-t”.


FB Rosetta Mission

A fotók szerint a leszállóegység a feltételezett pozícióban helyezkedik el, "pontosan látható, ahogy egy hasadékban lóg". Szerinte tudományos szempontból nincs jelentősége, hogy megtalálták és képet készítettek róla, a kutatóknak azonban nagy öröm.

A mosógép méretű felderítő 2014. november 12-én landolt a 67P/Csurjumov-Geraszimenko-üstökösön. Akkumulátorainak köszönhetően mintegy hatvan órán át kutattak vele, ám ezt követően energiahiány miatt hét hónapos álomba zuhant.

Csak 2015 júniusában és júliusában jelentkezett újra, amikor az üstökös közelebb került a Naphoz és napelemei ismét energiával látták el. Mivel azóta nem adott többé jelet, az irányítóközpont a Philae és a Rosetta közötti kapcsolat megszakítása mellett döntött.

Eddig nem ismerték pontos pozícióját, mert csak nagyobb távolságból, kis felbontású képeket tudtak róla készíteni, és csak a hozzávetőleges régió volt ismert. A mostani fotókat az Osiris-kamera 2,7 kilométeres távolságból  lőtte.

Mivel az üstökös hónapok óta egyre távolodik a Naptól és csökken a Rosetta energiája is, a misszió végét szeptember 30-ra tervezik. A szonda folyamatosan egyre közelebb jut az üstökös felszínéhez, végül becsapódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.