Felfedezés

A kavicsok alakja idővel a Gömböcéhez közelít

A világhírű magyar találmány, a Gömböc formája a természetben is megjelenik: a sziklák, kavicsok, homokszemek alakja a kopásukkal a Gömböcéhez közelít, azonban soha nem éri el azt.

2016.07.24 15:49MTI

A szerkezet egyik feltalálója,Domokos Gábor az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában elmondta, hogy emiatt a kavicsok puszta külleméből lehet következtetni a múltjukra.

A Gömböc az első ismert olyan homogén test, amelynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van, és bárhogy teszik le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza.

Várkonyi Péter, a szerkezet másik feltalálója elmondta, hogy a formára nem csupán az élettelen természetben lehet rábukkanni, ugyanis két olyan teknősfaj is él a világon, amelynek páncélja olyan alakú, mint a Gömböc.

Várkonyi Péter a Gömböc hasznosíthatóságáról szólva közölte: a mérnöki világban sok olyan szituáció van, amelyben jó lenne, ha egy tárgy mindig megtalálna egy adott helyzetet. Példaként említette, hogy ha robotok szerelnek össze valamit, akkor az a kívánatos, hogy tudják, miként kell megfogni az alkatrészeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.