Odafenn

Veszélyben a hőlégballonos Föld-kerülő rekord?

Kevesebb mint 13 nap alatt akarja megkerülni a Földet hőlégballonjával egy 65 éves orosz kalandvadász, aki kedden indult útnak a nyugat-ausztráliai Northam közelében fekvő mezőről, ahonnan Steve Fossett is felszállt 2002-ben rekordot beállító hőlégballonos Föld-kerülő útjára.

2016.07.12 17:59MTI

Fjodor Konjukov közismert hőlégballonos, tengerész és hegymászó 56 méter magas hőlégballonjával átrepüli Ausztráliát, mielőtt Új-Zéland irányába venné útját. Onnan Chilébe, majd Argentínába repül, átszeli az Atlanti-óceánt és Dél-Afrikát, mielőtt visszatérne Ausztráliába.

Azt reméljük, hogy két nap alatt átrepüli a kontinenst. Ez elég lesz ahhoz, hogy ellenőrizze az összes műszert, eszközt, és ha valami rosszul sülne el, akkor még Ausztráliában szárazföldön szállhat le – közölte Konjukov fia.

Oszkár Konjukov elmondta, hogy apja hat hetet várt a felszállásra, arra, hogy a lehető legtökéletesebbek legyenek a körülmények. Úgy vélte, megérte hat hétig várakozni.

Dick Smith ausztrál kalandvadász, aki 26 éve ismeri Fjodor Konjukovot, úgy vélte, ha valaki megdöntheti Steve Fossett rekordját, akkor az nem más, mint az orosz férfi. “Ő egy hihetetlen kalandvadász, egy olyan, aki felelősségteljesen vállal kockázatot” – mondta Smith újságíróknak Northamban.

A 2007-ben repülőgép-szerencsétlenségben meghalt Steve Fossett 116 rekordot állított fel öt különféle extrém sportágban. Hőlégballonnal elsőként repülte körbe egyedül a Földet 2002-ben. Ő tartja a Föld leszállás nélküli repülőgépes körberepülésének rekordját is: szuperkönnyű sugárhajtású gépével üzemanyag-feltöltés nélkül, nem egészen három nap, 67 óra 1 perc alatt tette meg egyedül az utat 2005-ben. Öt alkalommal körbehajózta a Földet és egyszer átúszta a La Manche csatornát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.