Fantasztikus lelet

Megtalálták Buddha koponyáját?

1.000 éves buddhista sírhelyet tártak fel kínai kutatók - benne Sákjamuni Buddha maradványaival.

2016.07.05 09:30ma.hu
Kép: Chinese Cultural Relics

A távol keleti régészek Nanjing alatt tártak fel egy földalatti kriptát, amikor egy érdekes ereklyetartót fedeztek fel. Az ősi buddhista templom romjai között egy 1,2 méter magas szantálfából, ezüstből és aranyból készült, drágakő berakásos ereklyetartót találtak, amiben egy apró aranydobozban egy koponyacsont pihent.

Kép: Chinese Cultural Relics

Már maga a dobozka is hihetetlen lelet, külsején főnixek, lótuszvirágok és kardforgató istenek ábrázolása látható. A doboz mellett egy nagyobb ezüst tárolót is felfedeztek. Az ereklyetartó egy fémdobozban lett elrejtve, amit egy nagyobb kődobozba dugtak el.

Kép: Chinese Cultural Relics

A dobozban egyéb tárgyak mellett egy Deming nevű ember feljegyzései is megtalálhatók, mely szerint az eredetileg a Grand Bao'en Templomban tárolt ereklyetartó valamikor 997 és 1022 között készült és 1011. július 21-én lett elrejtve a földalatti kriptában. A feljegyzés szerint a csontdarab magától Siddartha Gautamából, azaz Buddhából származik.

Kép: Chinese Cultural Relics

Bár a szakértők még vitatják valódiságát, a felfedezés akkor is hihetetlen értékű, ha nem a vallásalapító maradványait tartalmazza. Fontos megjegyezni, hogy a leletet nem a napokban hozták felszínre, már 2008-óta ismert a léte és 2012-ben be is mutatták egy hongkongi kiállításon. A videó a doboz kinyitásának pillanatát őrizte meg.

Kép: Chinese Cultural Relics


Kép: Chinese Cultural Relics


Kép: Chinese Cultural Relics


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.