Teljesen új család

Csigaevő erszényes kövületére bukkantak Ausztráliában

Egy nemzetközi paleontológuscsapat kihalt erszényes emlős teljesen új családját azonosította Ausztrália északi részén.

2016.05.30 10:37ma.hu
Peter Schouten/Phys.org

A család a Malleodectidae nevet kapta, ami képviselőinek hatalmas, egyértelműen keményebb étkek összezúzására alkalmas előzápfogára utal - írja a Hirado.hu.

Ma egyetlen ismert emlősnek sincsen ilyen szokatlan előzápfoga, de hasonló fogak megfigyelhetőek csigákkal táplálkozó ausztrál gyíkoknál, ami azt sugallja, hogy a malleodectidáknak hasonló ízlésük lehetett.

A család tagjai körülbelül akkorák voltak, mint egy görény, és csupán 10-15 millió éves kövületekből ismertek, ezeket Ausztrália északi részén, a Riversleigh világörökségi helyszínen tárták fel.

2011-ben már leírták képviselőinek néhány igen töredékes maradványát, de egy új, megkövesedett állkapocscsont fedte fel azokat az egyedülálló jellegzetességeket, amelyek egy korábban ismeretlen erszényes családra utaltak.

Az állatok valószínűleg a ma is élő ausztrál ragadozó erszényesekkel, úgymint az erszényesnyesttel, tasmán ördöggel, erszényes hangyásszal, és a nemrég kihalt tasmán tigrissel állhattak rokoni kapcsolatban. Emellett viszont az erszényesek olyan vérvonalát reprezentálják, amely már legalább 23 millió évvel ezelőtt külön utakon járt.

Phys.org

A lelőhelyként szolgáló barlangból mára nem sok minden maradt, leszámítva a mészkőaljzatot és több ezer itt elpusztult állat csontját, illetve megkövesedett maradványát.

A jelek szerint az új faj kedvelt étke volt az éti csiga, amelynek házát pörölyszerű előzápfogával zúzta össze. A kutatók szerint a legerősebb csigaházat is könnyűszerrel feltörhette.

Az egy fiatal egyedhez tartozó új maradvány feltárta, hogy a fiatal állatnak még több tejfoga megvolt, míg kifejlett fogainak egy része éppen kibújni készült.

A lelőhelyen az évek folyamán más bizarr élőlények maradványait is fellelték, többek között egy leopárd és krokodil tulajdonságait ötvözőét, egy agyaras kengurut, illetve a világ egyik leghatalmasabb madarát.

Az állatok valószínűleg akkor haltak ki, amikor a kontinens klímája megváltozott, és az esőerdőket mérsékelt égövi erdőségek és füves térségek váltották fel.

Az új erszényest (Malleodectes mirabilis) taglaló tanulmányt a Scientific Reports folyóirat közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.