Állati világ

Ezüstös selyemmajom született a Szegedi Vadasparkban

Az esőerdő házban vagy az ahhoz csatlakozó külső kifutóban látható a Szegedi Vadasparkban egy hónapja született ezüstös selyemmajom.

2016.04.19 16:36MTI

A Brazília trópusi esőerdőiben őshonos karmosmajom-féle fogságban rendkívül ritka, Európa állatkertjeiben csupán 115 példányt nevelnek, Magyarországon kizárólag Szegeden látható - közölte Veprik Róbert, a vadaspark igazgatója.

A Szegedi Vadaspark szakmai hírnevét a karmosmajmok sikeres tartása és tenyésztése alapozta meg, és bár az elmúlt évtizedekben jelentősen gazdagodott az állatgyűjtemény, abban az apró majmok továbbra is kiemelt szerepet kapnak.

A többi karmosmajomhoz hasonlóan az ezüstös selyemmajom (Callithrix argentata argentata) csapataiban is csak a legmagasabb rangú nőstény szaporodik.

Az anyához képest viszonylag nagyméretű kölyköt általában az apák cipelik hátukon, de a nevelésben az idősebb testvérek is részt vesznek.

Néhány hetes ezüstös selyemmajon egy csapattársa hátán a Szegedi Vadasparkban. (MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

A 20-25 centiméteres, 140-160 grammos majmok bár nem számítanak veszélyeztetettnek, egyedszámuk folyamatosan csökken a vadonban. Elsősorban az élőhelyének elvesztése miatt, de sok példányt fognak be azért, hogy házi kedvencnek adják el őket.

A nőstény általában évente kétszer szül, 145 nap vemhesség után. A kicsinyek féléves korukig szopnak és egy-két éves korukban válnak felnőtté. Tíz-húsz nappal a szülés után a nőstény újra fogamzó képes, bár ekkor még javában szoptat.

A szegedi csapat legifjabb tagja még egy darabig biztos családjával marad. Miután felnőtt, fontos, hogy legalább egyszer ő is részt vegyen a legifjabb kistestvérek nevelésében, ez fontos ahhoz, hogy a később belőle is gondos szülő válhasson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.