Orvostudomány

Programozott baktériumok lehetnek a jövő csodaszerei

A rákgyógyászattól az építészetig az élet minden területén bevethetőek lesznek a közeljövőben az "átprogramozott baktériumok". Sejtmagjukba átszerkesztett DNS-t ültetnek.

2016.04.05 11:07ma.hu
hirdetés

A számítógépeken használt gépi kódhoz hasonló új programnyelvet alkottak amerikai kutatók, segítségével élő sejteken belül írhatnak majd biológiai ciklusokat - írja a hirado.hu a Discovery-re hivatkozva.

Az elérhető utasítások egyelőre igen egyszerűek, de a későbbi, fejlettebb változatokkal akár sejteket is átprogramozhatunk majd például rákos sejtek felkutatására és megsemmisítésére.

A lehetőségek korlátlanok. Laktózérzékeny emberek kaphatnának olyan baktériumokat, amik segítenének nekik megemészteni a tejet. Növényeket vértezhetnénk fel másféle egysejtűekkel, hogy megvédhessék magukat a kártevőkkel szemben, minden külső beavatkozás nélkül.

Baktériumtenyészet /Georgia Műszaki Egyetem, Facebook/

„Szöveg alapú nyelvet fogunk használni, csakúgy, mint az informatikában. Mikor ezt lefordítjuk, DNS-szekvencia jön létre, ami egy sejt magjába ültetve lép majd működésbe” – idézi Christopher Voigt professzort (Massachusettsi Műszaki Egyetem) a Discovery híroldala.

Voigt és munkatársai a bostoni egyetemen már olyan biológiai rendszereket is létrehoztak, amelyek képesek mérni a fényt, hőmérsékletet, kémhatást, és más környezeti feltételeket, mint például az oxigén- vagy a glükózszintet.

Egyik ilyen mesterséges DNS-részletük egy hét logikai kaput és 12 ezer bázispárt tartalmazó, úgynevezett biológiai áramkör.

Christopher Voigt szerint a most megalkotott programnyelv lehet a sejtprogramozás standardja, amit ezentúl a világ minden táján használhatnak. A kutató hamarosan az interneten is megosztja az utasítások rendszerét, hogy azt bárki szabadon tanulmányozhassa.

A tudósok képzelete máris szabadon szárnyal. Programozott baktériumokkal nemcsak rákot gyógyítanának, de adatot tárolnának, veszélyes hulladékot semlegesítenének, sőt, még az építészek szeme is felcsillant: ők az adott feladathoz illő anyagokat gyártatnának le a mikrobákkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.