Egy nagyon ritka érmét is találtak

Vasco da Gamához kötődő hajóroncsra leltek Ománnál

Egy Vasco da Gamához kötődő, 500 éves hajó roncsait fedezték fel Omán partjainál.

2016.03.16 13:11MTI

Az Esmeraldának a portugál tengerész és felfedező egyik nagybátyja, Vicente Sodré volt a parancsnoka. A legénységgel együtt odaveszett, amikor a hajó 1503 májusában elsüllyedt egy erős viharban az Indiai-óceánon elterülő Hallanija sziget közelében.

A hajóroncsokat felkutató Blue Water Recoveries brit vállalat és az ománi örökségvédelmi és kulturális minisztérium emberei 2013-ban kezdték feltárni a sziget egy öbölszegletét. Később megállapították, hogy a területen talált roncsok a régóta keresett Esmeraldáról származnak, amely egyike a da Gama második indiai útján viharban eltűnt két hajónak.

A tengerfenéken talált ágyúgolyók, kerámiák, egy harang és egyéb leletek között felfedeztek egy nagyon ritka ezüstérmét is (Indio), amelyből csupán egyetlen másik példány létezéséről tudnak a világon. Az érmék 1499-ben, da Gama első Indiába vezető útját követően készültek, ami segített a roncs korának meghatározásában.

A régészek a The International Journal of Nautical Archaeology folyóiratban számoltak be a felfedezésükről. Az ománi örökségvédelmi és kulturális minisztérium illetékese szerint a közel-keleti ország most először vett részt víz alatti régészeti munkálatokban.

The 500-year-old wreckage of a Portuguese ship commanded by Vasco da Gama's uncle has been found off the coast of Oman.

Közzétette: The Telegraph - 2016. március 16.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.