Egyik megkülönböztető jegye a vöröses színe

Új teknősfajt azonosítottak Pápua-Új-Guineán

Az édesvízi teknősök új fajára bukkant egy kutatócsoport Pápua-Új-Guineán.

2016.02.17 14:28ma.hu
Fotó: Phys.org

A hegyvidékes és trópusi Pápua-Új-Guinea jól ismert gazdag élővilágáról, de félreeső területeinek nagy része viszonylag feltérképezetlen - írja a Hirado.hu.

Az új faj egyike az Új-Guineán megtalálható három, egymással távoli rokonságban állónak - Elseya novaeguineae, Elseya schultzei és az újonnan azonosított Elseya rhodini – a Zootaxa folyóiratban publikált tanulmány szerint. (Új-Guinea keleti része Pápua-Új-Guinea, míg a nyugati Indonézia.)

A kutatók szerint a három faj 17-19 millió éve élt fejlődött ki egy közös ősből. A kor szerintük igen figyelemre méltó, és meglepetés is, mivel magával vonja, hogy a hüllők mindegyike szemtanúja volt Új-Guinea szigete geológiai születésének. Más édesvízi teknősök a jelek szerint eme keletkezést követően érkeztek meg a szigetre.

Az újonnan felfedezett faj a nyakfordító teknősök Chelidae (kígyónyakúteknős-félék) családjába tartozik, ezek élőhelye főként Dél-Amerikára és Ausztráliára, Pápua-Új-Guineára, illetve az indonéziai Timor és Rote szigetre korlátozódik.

Genetikai és más adatok révén állapították meg, hogy eltér távoli rokonaitól, és a jelek szerint a sziget nagy részén megtalálható. Egyik megkülönböztető jegye a szerzők szerint vöröses színezete.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.