Békamentő hálók

Csütörtöktől mentik a sikondai békákat

Csütörtökön felállítják a békamentő hálókat Sikondán, mert az idén a megszokottnál jóval korábban, már február közepén elindultak telelőhelyükről az első erdei békák szaporodóhelyük felé.

2016.02.17 12:41MTI

A Duna-Dráva Nemzetipark-igazgatóság (DDNPI) civil természetvédelmi szervezetekkel közösen 2003 óta végez békamentést a 66-os főútról Sikonda felé vezető útszakaszon, ahol csütörtökön 800 méter hosszúságban mintegy fél méter magas hálót feszítenek ki, hogy megakadályozzák a békák útra jutását, ezzel mentve meg a vizek felé igyekvőket a gázolástól.

A szárazföldi békák élete csak a peterakás idején vízhez kötött, ezen időszakon kívül többnyire az erdőben élnek. Kora tavasszal, a napsugarak első melengető hatására telelőhelyükről tömegesen indulnak meg a vizek felé - tájékoztatott a DDNPI.

Komlós Attila, a nemzeti park marketing és kommunikációs munkatársa az MTI-nek elmondta, elsőként az erdei békák (Rana dalmatina), majd a barna varangyok (Bufo bufo), végül a zöld varangyok (Bufotes viridis) indulnak el szaporodóhelyeikre.

Az időjárástól függően naponta 10 és 100 közé tehető a háló által felfogott kétéltűek száma. Az állatokat a nemzeti park munkatársai és önkéntesek összegyűjtik, majd az út túloldalán található tavak partjához viszik - tette hozzá. Becslése szerint a két-háromhetes vonulási időszakban ez három-négyezer példány.

A békamentők várják az önkéntes segítők jelentkezését a hálók kirakásakor és a mentés során folyamatosan. A részletekről a sbeka.mindenkilapja.hu oldalon lehet tájékozódni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.