Megkövesedett virágok

Kihalt növényfajra bukkantak borostyánban

Biológusok egy új, kihalt növényfajt írtak le két megkövesedett virág alapján, amelyek legalább 15 millió évvel ezelőtt estek csapdába borostyánban.

2016.02.16 11:02ma.hu

A 20-30 millió éve élt, Strychnos electri névre keresztelt növényt a Dominikai Köztársaság egyik hegyoldalában ásták ki. Ama növénycsoporthoz tartozott, amely ma a sztrichnin és a kuráré forrása. A kutatók szerint az ősi növény is valószínűleg mérgező összetevőket tartalmazott - írja a Hirado.hu.

Az apró - mintegy 10 milliméteres - csőszerű virág két példányát lelték meg a borostyánban, megfigyeléseik szerint a megkövesedett növények egyik legjobb állapotú képviselői. A leleteket ötszáz másik fosszíliával 1986-ban fedezte fel George Poinar, az Oregoni Állami Egyetem professzora.

A szerzők szerint a virág állapota kitűnő, nincs eltorzulva, összenyomódva, vagy darabokra esve, olybá tűnik, mintha csak most esett volna le az ágról, bele a ragacsos gyantába. Trópusi, párás erdőkben éltek számtalan fa, cserje, fű és folyondár mellett.

A kutatók szerint a fosszilis növények igen ritkák, amelyek pedig borostyánban maradnak fenn, az egyetlen bizonyítékot nyújtják az ősi trópusi virágokra, mivel az ilyen törékeny élőlények a magas hőmérséklet és páratartalom miatt pillanatok alatt lebomlanak.

A borostyán a csapdába esett kövületek igen gazdag forrása. Ezek egy része 130 millió évre tekint vissza, szúnyogokat, legyeket, pókokat, ezerlábúakat, atkákat, békákat, gyíkokat és szalamandrákat is felölel.

A Strychnos electri a zárvatermők Asteridae csoportjához tartozik, amely felöleli a napraforgót, a burgonyát, a kávét és a mentát is.

A kutatásról elsőként a Nature Plants folyóirat számolt be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.