50 ezer koronát, mintegy 1,3 millió forintot ér

A Nobel-díjas Le Clézio svéd irodalmi díja

Az idei irodalmi Nobel-díj nyertesének, a francia Gustave Le Cléziónak a hétvégén átadták a svéd Stig Dagerman irodalmi díjat, amely 50 ezer koronát, mintegy 1,3 millió forintot ér.

2008.10.27 16:42MTI

A ceremónia színhelye az ország északi részén fekvő A:lvkarleby temploma volt, mintegy félezer irodalombarát jelenlétében.

A Stig Dagerman-díjat júniusban, még a Nobel-díj elnyerése előtt ítélték oda a 68 éves francia szerzőnek. Hasonló kettős elismerésben részesült 2004-ben az osztrák Elfriede Jelinek írónő, aki szintén ugyanabban az évben érdemelte ki a két díjat.

"Furcsa és örömteli dolog, hogy két díjazottunk elnyerte a Nobel-díjat is, de mi semmiféle számítást nem végeztünk, csak olvassuk a könyveket, megbeszéljük a tartalmukat és kiválasztjuk azt a szerzőt, aki a leginkább hat rán
k" - mondta el az AFP-nek Anton Söderhall, a Stig Dagerman díj kuratóriumának tagja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.