Gyász

Elhunyt Szilágyi János György

Elhunyt Szilágyi János György, Kossuth-díjas magyar ókorkutató, művészettörténész, főmuzeológus, a történettudomány akadémiai doktora, címzetes egyetemi tanár.

2016.01.08 09:33ma.hu
Fotó: magyarmuzeumok.hu

Csütörtök reggel elhunyt Szilágyi János György (1918. július 16. – 2016. január 7.) ókorkutató. 1947 óta dolgozott a Szépművészeti Múzeumban. 1949–1993 között vezette az Antik Gyűjteményt, amelyben létrehozta a magyar klasszika archaeológia nemzetközi jelentőségű tudományos műhelyét. Múzeumi munkásságának horizontja a Szépművészeti Múzeum egésze volt.

Kutatási területe kiterjedt az ókori görög és római irodalomra, az antik művészettörténetre, a vallástörténetre és az etruszk kultúrára, az etruszk-korinthoszi vázafestészetnek a világon található teljes anyagát feltárta és közreadta Etruszko-korinthosi vázafestészet c. könyvében.1952-től a művészettörténeti tudomány kandidátusa, 1973-tól a történettudomány MTA-doktora, de az Eötvös Loránd Tudományegyetemen is tanított mint címzetes egyetemi tanár.

A Magyar Ókortudományi Társaság főtitkáraként másfél évtizeden át dolgozott, szerkesztette a Bulletin du Musée Hongrois des Beaux-Arts-ot. 500-nál több tudományos közleménye, kötete, kötetbe írt fejezete, bevezetője, előszava, utószava jelent meg, nemzetközi érdeklődésre számot tartó tudományos közleményeit és köteteit német, angol, francia nyelven is közzétette. A Német Régészeti Intézet és a firenzei Istituto di Studi Etruschi tagjaként is jegyezték.

Tudományos kutatásait 2015 végéig megszakítás nélkül folytatta. Szilágyi János Györgyöt a Szépművészeti Múzeum saját halottjának tekinti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.