Ne csak pandát keressünk!

Ön megtalálja a Szaturnusz 3 holdját a képen?

2.897.000 kilométerre készítette a Cassini űrszonda a felvételeket a hatodik bolygó holdjairól.

2016.01.05 14:25ma.hu
Kattintson a nagyobb képekért! - NASA

A NASA által közzétett képen három holdja is látható a Szaturnusznak, amelyek közül egyet igen nehéz észrevenni a bolygó látványos, jégből és törmelékekből álló gyűrűrendszere között.

Az Enceladus felül, a Rhea alul, míg a viszonylag kisebb Atlas a gyűrűk között húzódik meg. A képet még szeptemberben készítette az űrszonda, a NASA hétfőn tette közzé.

A Szaturnusz a hatodik bolygó a Naptól számítva, a második legnagyobb a Naprendszerben a Jupiter után. Egyike annak az öt bolygónak, ami a Földről szabad szemmel is látható.

A Cassini-Huygens az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA által 17 ország, köztük Magyarország részvételével szervezett űrprogram szondája. 1997. október 15-én indult el Cape Canaveralról, a vállalkozás célja a Szaturnusz környezetének, gyűrűinek vizsgálata és egy leszállóegység, a Huygens eljuttatása a Titán hold felszínére. A nagyméretű űrszonda a Vénusz, majd a Föld és a Jupiter gravitációs lendítését kihasználva jutott el a Szaturnusz közelébe 2004 júniusában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.