Gyász

Elhunyt a G-proteinek felfedezője

Hetvennégy évesen elhunyt Alfred G. Gilman amerikai orvos és farmakológus, akit Martin Rodbell biokémikussal együtt 1994-ben orvosi Nobel-díjjal tüntettek ki a G-proteinek felfedezéséért.

2015.12.27 22:30MTI

A dallasi tudós hasnyálmirigyrákban halt meg szerdán - közölte a The New York Times című lap a Texasi Egyetem közleményére hivatkozva.

Gilman és Rodbell a hatvanas és a hetvenes években egymástól függetlenül végzett kutatásaik során azonosították a G-proteinek elnevezésű fehérjéket és megállapították azt a szerepet, amelyet a külső jelek belső aktivizálásában, a sejteken belüli működtetésükben betöltenek.

A Nobel-bizottság indoklása szerint a felfedezéssel hozzájárultak egyebek között a cukorbetegséget kiváltó rendellenességek feltárásához. Ezeket a fehérjéket egyes daganatokban is felfedezték, valamint a csontváz torzulásánál is kimutathatóak mutáns, vagy túlzottan aktív G-proteinek.Gilmant több külföldi és amerikai egyetem, tudományos intézet választotta tiszteletbeli tagjává.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.