Nézz, nézz az ég felé...

Csodák a fejünk felett - az év legszebb csillagászati fotói

Az idei év bővelkedett csillagászati szenzációkban, az űrkutatás sosem látott magasságokba tört - szó szerint és más értelemben is. Pazar képek 2015-ből.

2015.12.25 13:36ma.hu

A csillagaszat.hu szakportál az idei év csillagászattal kapcsolatos szép és érdekes felvételeiből válogatott képcsokorral kíván mindenkinek békés, boldog karácsonyt és derült éjszakákban gazdag új esztendőt!

Képek: csillagaszat.hu

Az év első hónapjában a szabad szemes láthatóság határa fölé fényesedett a gyönyörű C/2014 Q2 (Lovejoy) üstökös, amely ekkor járt a Földhöz legközelebb. A felvétel nagyon szépen mutatja az ioncsóva szerkezetét. A kék színű területeken a szén-monoxid molekulák rekombinációja a domináns, míg a kómát körülvevő régió zöld színét a kétatomos szénmolekulák rekombinációja okozza. Az üstökös körülbelül 8 ezer év múlva tér vissza újra a Naprendszer belső tartományaiba. (Velimir Popov & Emil Ivanov (IRIDA Observatory))

Szintén 2015 elején hozták nyilvánosságra ezt a felvételt, amelyet még 2014. novemberében készített a Rosetta űrszonda a 67P/Churyumov-Gerasimenko üstökösről. A kutatók remélik, hogy a magból kiáramló gázok és por vizsgálatával közelebb kerülnek annak részletes megválaszolásához, hogy miként alakul ki az üstökösök csóvája. (ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team; MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA)

Februárban a Ceres törpebolygó is egyre inkább az érdeklődés középpontjába került, ahogyan a Dawn űrszonda mind közelebb került hozzá. A kedélyeket leginkább a főként a becsapódási kráterekben megfigyelhető rejtélyes fényes foltok borzolták, amelyek közül a legfényesebb a 90 km széles Occator kráter középpontja közelében látható, ahogyan a közeli infravörös és optikai felvételekből összeállított hamisszínes kép is mutatja. A legújabb eredmények szerint a fényes foltok magnézium-szulfátos sórétegekről történő fényvisszaverődések. A só valószínűleg vízjeges oldatból maradt vissza, amelyből a vízjég szublimált. Mivel a fényes foltok a Ceres felszínén mindenhol megfigyelhetők, valószínű, hogy közvetlenül alatta egy jeges sóréteg húzódik. (NASA, JPL-Caltech, UCLA, MPS/DLR/IDA)

2015. március 20-án teljes napfogyatkozás volt, amely azonban Magyarországról csak részlegesnek tűnt. A jelenségről készült képen azonban nem egy, hanem két fogyatkozás is látszik, hiszen a napkorongot nem csak a Hold takarja el, hanem a Nemzetközi Űrállomás (ISS) is éppen áthalad előtte. Utóbbi tranzit mindössze 0,6 másodpercig tartott, ezért a felvétel-sorozat elkészítéséhez – amelyből ez a képkocka is származik – a sok előkészület és tervezés mellett némi szerencse is kellett, mivel a fotográfusnak a vonuló felhőkkel is meg kellett küzdenie. (Thierry Legault)

Az október végén készült kép domináns figurája a Halloween-tök, de “szellemként” látszik rajta a fotográfus is, aki 60, egyenként 25 másodperc expozíciós idejű felvételt rögzített – ezekből állította össze a végső képet -, de közben elhaladt a kamera előtt is. A hosszú expozíciók és a montázs miatt a csillagok “csíkot húznak” a + jellel jelölt pólus körül. (Chris Kotsiopoulos (GreekSky))

Decemberben már nagyon lehetett érezni, hogy ébred az erő! A Hubble-űrtávcső felvételén látható HH-24 jelű Herbig-Haro objektum képébe akár egy dupla pengéjű fényszablyát és azt tartó kezet is beleképzelhetünk. Valójában egy új csillag közel fél fényév méretű kiáramlásairól van szó. A HH 24 1300 fényévre van tőlünk és az Orion B molekulafelhő-komplexben figyelhető meg. A központi protocsillagot egy forgó koronggá lapult hideg por- és gázfelhő takarja el előlünk, amelyből anyag hullik a fiatal protocsillagra és felfűti azt. Az egymással ellentétes irányban induló kifúvások (jet-ek) a rendszer forgástengelyébe esnek. A keskeny, nagy energiájú kifúvások a környező intersztelláris anyagba ütközve ragyogó lökéshullám-frontokat keltenek. (NASA, ESA, Hubble Heritage (STScI / AURA) / Hubble-Europe Collaboration)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.