Vadvédelem?

Amerikában nem végeznek több élettani kutatást csimpánzokkal

Francis Collins, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) vezetője szerint az intézmény nemsokára búcsút vesz utolsó ötven csimpánzától is és egy szövetségi védett területre költözteti őket.

2015.11.20 16:31MTI
Facebook

Az NIH 2013 júniusában jelentette be, hogy jelentősen csökkenti a csimpánzok bevonását az általa támogatott orvosi élettani kutatásokba és csupán ötven példányt tart meg az esetleges jövőbeli kutatásokhoz. Collins szerint azonban azóta "egyetlen új orvosi élettani projektet sem hagytak jóvá".Az amerikai hal- és vadvédelmi szolgálat mindeközben idén nyáron bejelentette, hogy veszélyeztetettnek minősítette a fogságban élő csimpánzokat, vagyis, a kutatóknak ezentúl engedélyt kell szerezniük, ha olyan vizsgálatba akarják bevonni őket, amelyek esetleg ártalmasak lehetnek számukra.

Collins szerint az intézet ötven csimpánza egy louisianai szövetségi vadvédelmi hálózathoz kerül, amint lesz hely nekik.

Az intézetvezető hangsúlyozta, a döntés kizárólag a csimpánzokra vonatkozik. Mint leszögezte, az NIH továbbra is folytatni és támogatni fogja a más főemlősök bevonásával végzett kutatásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.