Történt elemek

Türk Attila: az uráli expedíció a magyarság keleti gyökereit kutatja

Elsősorban temetők, temetkezési szokások anyagának feltárásáról, bemutatásáról van szó, hiszen az Urál és a Kárpátok közötti térségben kell a vándorlás útvonalát kimutatni.

2015.11.10 02:30MTI

Az uráli régészeti expedíció munkáját alapvetően az jellemzi, hogy XXI. századi módszertani alapokon kutatja a Kárpátoktól keletre lévő honfoglaláskori leletanyagban a magyarság gyökereit, amelyek felgöngyölítésével a magyarok elődeinek kelet-európai vándorútját tudnák rekonstruálni - mondta Türk Attila régész, az orosz-magyar uráli régészeti expedíció vezetője vasárnap az M1 csatornán vasárnap.

Kifejtette: elsősorban temetők, temetkezési szokások anyagának feltárásáról, bemutatásáról van szó, hiszen az Urál és a Kárpátok közötti térségben kell a vándorlás útvonalát kimutatni.

Türk Attila elmondta azt is, hogy bizonyos helyeken vannak telepekre utaló nyomok. A temetők és a telepek összetartozását, egykorúságát nagyon nehéz meghatározni, ezért érdeklődésük a temetőkre és az ott feltárt leletanyagra összpontosít, és minden egyes sír, lelet, ami hasonlóságot mutat a honfoglaláskori leletanyaghoz, nagy jelentőséggel bír.

Az expedíció vezetője felidézte, hogy az elmúlt évek legkiemelkedőbb eredménye a Dnyeper folyó középső folyása mentén előkerült tíz-tizenkét sír volt. Ezek megalapozhatják azt a területet, amelyet etelközi szállásokként tudnak meghatározni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.