Ő volt az egyik első

1,6 millió éves ibériaihiúz-fosszíliát azonosítottak

Az Ibériai-félszigeten feltárt eddigi legrégebbi, mintegy 1,6 millió éves ibériaihiúz-fosszíliát azonosítottak a szakemberek egy barcelonai barlangban.

2015.10.29 20:33MTI

A kutatók szerint a felfedezés nem csupán a világ egyik legveszélyeztetettebb macskaféléjének eredetéről nyújt információkat, hanem azt is bizonyítja, hogy a faj az eddig véltnél mintegy félmillió évvel korábban jelent meg az Ibériai-félszigeten - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A Miquel Crusafont Katalán Paleontológiai Intézet munkatársai szerint a felfedezett példány 10-20 centiméterrel nagyobb és nagyjából tíz kilogrammal nehezebb volt mint a spanyolországi Donana Nemzeti Parkban ma élő társai. Az állat bundája is hosszabb volt, hogy védelmet biztosítson a folyamatosan fagy közeli hőmérsékletben.

A Quaternary Science Reviews című folyóiratban közölt tanulmány szerint az ibériai hiúz koponyafosszíliájának darabját ló-, kecske-, szarvas-, gyapjasmamut-, róka- és farkascsontok között találták meg a barcelonai Avenc Marcel barlangban. A megkövesedett maradványokat 2003-ban fedezték fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.