New Horizons

A Plútó holdja, a kis Kerberosz is megmutatta magát

A Plútó apró Kerberosz holdjáról készült, és múlt héten hazaküldött fényképek kiegészítik a New Horizons űrszonda által a kísérőiről lőtt portrék sorozatát.

2015.10.26 13:14ma.hu
NASA

A Kerberosz a jelek szerint kisebb a vártnál, felszíne igen reflektív, ami ellentmond a júliusi közeli randevút megelőző jóslatoknak - írja a hirado.hu.

A New Horizons által október 20-án hazaküldött új fényképek feltárják, hogy az apró hold „teste” két lebenyre tagolódik, a nagyobbik megközelítőleg 8 kilométer széles, míg a kisebbik 5 kilométeres. A NASA tudományos csapata a szokatlan forma alapján azt gyanítja, hogy két kisebb objektum összeolvadásával születhetett meg.Felszínének fényvisszaverő képessége hasonlít a Plútó többi apró holdjáéhoz (körülbelül 50 százalékos), és azt sugallja, hogy társaihoz hasonlóan viszonylag tiszta vízjég borítja.

A New Horizons randevúja előtt a kutatók a Hubble-űrteleszkóp képeivel próbálták „lemérni” a szomszédos holdakra gyakorolt gravitációs befolyása alapján. Ez a hatás meglepően erősnek bizonyult ahhoz képest, milyen haloványnak tűnt az égitest. Azt feltételezték, hogy a Kerberosz viszonylag nagy és masszív, és csak azért tűnik haloványnak, mert felszínét sötét anyag borítja. Az új képeken feltűnő apró, fényes felszínű objektum viszont megcáfolja az elméletet.A Kerberosz mintegy 60 ezer kilométeres távolságban kering a Plútó körül, öt holdja közülük a második legkülső. A Nix és a Hidra között, a Sztüx és a jóval nagyobb Kharón orbitális pályáján túl foglal helyet.

Az új felvételeket a New Horizons LORRI kamerája készítette alig 400 ezer kilométeres távolságból. A fotó több felvételt ölel fel és úgy dolgozták fel, hogy a lehető legtöbb részletet feltárja.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.