120 ezer évvel ezelőtt történt

Ősi folyók segíthették a Homo sapiens kirajzását Afrikából

Angol és líbiai kutatók szerint ősi folyók segíthették a homo sapiens kirajzását Afrikából. Líbián átvezető ősi "nedves folyosók" teremtettek összeköttetést a kontinens középső régiói és a Földközi-tenger között. Ez elősegíthette a migrációt 120 ezer évvel ezelőtt - idézte a BBC az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában, a Proceedings of National Academy of Sciences-ben megjelentetett tanulmányt.

2008.10.17 13:20MTI

Napjainkban a Szahara bolygónk egyik legbarátságtalanabb helye, amelynek gyalogos átszelése igen komoly erőpróbának számít. 120 ezer évvel ezelőtt távoli őseink is ezzel az akadállyal találták magukat szembe, ahogy a Közel-Kelet, azaz észak felé vették az irányt. 

A kutatók korábban a Nílus völgyét tekintették a főútvonalnak, amelyen keresztül megindulhatott őseink kirajzása. A tudósok azonban bizonyítékot találtak arra nézve, hogy 130 000-117 000 évvel ezelőtt, két jégkorszak közötti felmelegedés alatt jelentősen megnövekedett a csapadék mennyisége Szahara déli részén. 

A Bristoli, Southamptoni, Hull-i és az Oxfordi Egyetem kutatói líbiai kollégáikkal közösen műholdas felvételeket vizsgáltak. Ezek őskori, azaz "fosszilis" folyók medrét mutatták ki, amelyek az úgynevezett szaharai vízválasztótól eredtek, átszelték a sivatagot, s elérték a Földközi-tengert. Geokémiai módszerek révén a kutatók bebizonyították, hogy ezek a folyók a legutolsó ilyen felmelegedés időszakában "üzemeltek". 

Ez viszont azt jelenti, hogy életadó vízfolyamok szelték át a sivatagos térséget. Bár nem ismert, hogy milyen útvonalon haladt, a Homo sapiens mintegy 100 ezer évvel ezelőtt elérte a Közel-Keletet. Ez egy korai és sikertelen kísérlet volt arra, hogy a modern ember elhagyja Afrikát: 75 ezer évvel ezelőtt a neandervölgyi ősember kiszorította a Homo sapiens-t a térségből. 

Harmincezer évvel ezelőtt azonban távoli őseink visszafoglalták a területet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.