A vadászat férfidolog?

Háborúznak és szeretkeznek is a bonobók

A nőuralomban, promiszkuitásban élő bonobók az eddigi feltételezéssel szemben nem a "szeretkezz, ne háborúzz" elve alapján élnek. A barátságosnak hitt törpecsimpánzok más főemlősökhöz hasonlóan megtámadják és megeszik a többi nagymajmot - állítják német kutatók.

2008.10.15 13:53MTI

A lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet munkatársainak a "hippi-majmok" vadászatáról tett megállapítása az első bizonyíték arra, hogy a harcias viselkedés és az erőszak nem a férfiuralom következménye. "Mindig úgy képzeljük, hogy a vadászat férfidolog. Kutatásunk azt mutatja, hogy ez nincs feltétlenül így" - mondta Gottfried Hohmann, a Current Biology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.

Mivel a bonobók, a csimpánzok és az orángutánok az emberhez genetikailag legközelebb álló állatok, viselkedésük tanulmányozásával többet tudhatunk meg az emberi evolúcióról is. A bonobókról azt tudtuk eddig, hogy békés természetűek és közösségükben a szabad szerelmet gyakorolják, mivel üdvözlésre, a konfliktusok megoldására, engesztelésre is szexuális játékokat használnak. A Kongó folyótól délre elterülő síkvidéki erdőkben talált bonobókról úgy vélték a kutatók, hogy csak apróbb állatokat, rágcsálókat, mókust esznek.

Egy bonobócsapat életének öt évig tartó megfigyelése alatt azonban tíz olyan esetet is feljegyeztek a kutatók, amikor csimpánzokra vadászott a majmok egy csoportja. A földön való lopakodással indult támadások közel fele járt sikerrel és párszor társaiknak is adtak a húsból, ezáltal bátorítva őket a csoportos vadászatra. A vadászó viselkedés, az agresszió és a férfiuralom között tehát mégsincs olyan egyértelmű összefüggés, mint eddig hittük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.