Csodaszámba megy

Nincs párja a skót hajóliftnek

Nem csak hatékony, de messze földről vonzza a látogatókat a különleges szerkezet. Olyannyira, hogy mára Skócia első számú látványosságává vált.

2015.08.30 11:36ma.hu

Hajóval A pontból B pontba jutni akkor van esély, ha közvetlen vízi összeköttetés található a kettő között, legalábbis sokáig ez a nézet tartotta magát. Az, hogy a természetes vizeket csatornával kössék össze viszonylag régen felmerült a vízi szállítás megkönnyítésével foglalkozók fejében, és szép példákat is lehet találni a megvalósításra.

A problémák akkor kezdődnek, amikor két víz között jelentős szintkülönbség van, amit valahogy át kell hidalni. A modern technológia számára azonban ez sem jelent kihívást, erre találták ki a hajólifteket, amik közül kiemelkedik az igen látványos Falkirk Kerék.

A skóciai csoda két csatornát, a Falkirk és Edinburgh között folyó Uniont valamint a Falkirk és Glasgow között húzódó Forth- és Clyde csatornát köti össze, és ez a világon az egyetlen forgó hajólift. Az érdekes megoldás több mint 20 millió angol fontba került, de megérte, hiszen amellett, hogy kevés energia felhasználásával képes mozgatni a hajókat turistalátványosságnak sem utolsó. Olyannyira, hogy a Skóciába utazók elsőszámú célpontja.

Íme a Falkirk Kerék akció közben

Itt pedig kicsit gyorsítva látható

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.