Alacsony vízállás

Dugó alakult ki a Dunán - az űrből kellett figyelni a hajókat

A különösen forró és száraz idei európai nyár egyik következménye, hogy a Duna alacsony vízállása miatt fennakadások keletkeztek a hajóközlekedésben a Dunán.

2015.08.30 09:19ma.hu

A különösen forró és száraz idei európai nyár egyik következménye, hogy rendkívül alacsony volt az elmúlt időszakban a vízállás a Duna és a Tisza több szakaszán. A Duna alacsony vízállása több országban fennakadást okoz a vízi közlekedésben, különösen Romániában, a Duna alsó szakaszán.

A román hatóságok műholdas segítséget is igénybe vettek, hogy felmérjék a helyzetet, és segítsék a hajózást a legkritikusabb helyeken, mint például Zimnicea mellett, mivel csak augusztus elején mintegy 120 hajó torlódott itt össze. Közülük azonban száz nem volt felszerelve a pontos helyzetükről rendszeres időközönként tájékoztató automatikus jeladóval (Automatic Identification System, AIS) – jelentette az Űrvilág. Így az európai Copernicus földmegfigyelő program már működő két műholdja, a radaros Sentinel-1A és az optikai és infravörös sávokban érzékeny – egyelőre még a beüzemelés szakaszában járó, júniusban indított – Sentinel-2A hasznos segítséget nyújtott a hajók számba vételében.

A megfigyelések augusztusban is folytatódtak, annál is inkább, mert visszatért a forróság. A vízállás csökkenése miatt a hajózásban más Duna menti országokban is korlátozásokat kell bevezetni.

Kép: Copernicus Sentinel data 2015 / ESA

Torlódó hajók a Dunán, Zimnicea városa közelében, 2015. augusztus 2-án. A 2014 áprilisa óta pályán levő Sentinel-1A műhold radarképe. Az űreszköz apertúraszintézises radarjával 250 km széles sávokban méri fel a felszínt, a technika éjjel-nappal, valamint borult és felhős időben is alkalmazható. A radarképeken, a sötétnek látszó vízfelületek háttere előtt a hajók jól elkülöníthetők.

Kép: Copernicus Sentinel data 2015 / ESA

Az ugyanarról a területről a Sentinel-2A által 2015. július 26-án készített optikai műholdkép.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.