"Cabibbo értette meg először a kvarkok működését"

Igazságtalan döntés született a fizikai Nobel-díjról olasz tudósok szerint

Igazságtalannak tartja az idei fizikai Nobel-díj odaítéléséről szóló döntést több olasz tudós, mert szerintük honfitársuk, Nicola Cabibbo is megérdemelte volna a rangos tudományos elismerést - írta szerdán az olasz sajtó.

2008.10.08 16:30MTI

Az amerikai állampolgárságú Yoichiro Nambu és két japán állampolgárságú tudós, Kobajasi Makoto és Maszkava Tosihide kapta kedden az idei fizikai Nobel-díjat. Mindhárom tudós a szubatomi részecskék kutatásában elért eredményeiért részesült a magas kitüntetésben. 

Olasz kutatók azzal érvelnek: a Nobel-díjjal elismert kutatásokat megalapozó felfedezés Cabibbo nevéhez fűződik, mert ő írta le először a kvarkok - az elemi részecskék egyik fajtája - viselkedését. 

"Abszolút megmagyarázhatatlan döntés" - mondta Sergio Bartolucci, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) kutatási igazgatója a La Stampa című olasz napilapnak. A kitüntetett tudósok munkásságának alapját képező elméletet Nicola Cabibbo alkotta meg 1963-ban - tette hozzá. 

Cabibbo értette meg először a kvarkok működését, és ezt fejtették ki a kitüntetett fizikusok - írta kedd este egy közleményben Roberto Petronzio, az Olasz Atomfizikai Intézet elnöke. 

Hasonlóan vélekedett a díjról a New Scientist című londoni természettudományos folyóirat is internetes kiadásában. A két japán kutató felfedezéseinek "Cabibbo fektette le az alapjait" - írták. 

Újságírók Cabibbótól is megkérdezték, mi a véleménye a svéd akadémia döntéséről, ő azonban nem kívánt nyilatkozni erről. 

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia Fizikai Nobel-bizottságának indoklása szerint a három tudós részecskefizikai felfedezései óriási mértékben elősegítették a természet jobb megértését. 

"A szimmetriasértések elrejtették a természet rendjét egy látszólag kusza felszín alatt" - írta indoklásában a díj odaítéléséről döntő bizottság. "Az a tény, hogy világunk nem viselkedik tökéletesen szimmetrikusan, a szimmetriától való, mikroszkopikus szinten történő elhajlásoknak tulajdonítható". 

Nambu "modellje egyetlen elméletben egyesítette minden anyag legkisebb építőköveit és hármat a négy természeti erő közül". 

A három kitüntetett tudós munkássága révén feltételezhetővé vált a szubatomi kvark részecskék legalább három családjának létezése
- áll az indoklásban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.