Odafent

Izgalmas részleteket szúrt ki célpontjain a Plútó-szonda

A NASA New Horizons szondája a mérnökök szerint igen jó állapotban van a keddi elrepüléshez, mindeközben szombaton hazaküldött képein már jó néhány izgalmas részlet is kivehető a Plútón és legnagyobb holdján.

2015.07.13 09:43ma.hu
NASA

A New Horizons hétfőn kora reggel 1,6 millió kilométerre járt az objektumtól, a távolság köztük gyorsan csökken - írja a közmédia.

A missziónak a keddi, közeli randevú során egyetlen esélye lesz részletes képeket készíteni és egyéb tudományos adatokat begyűjteni, hiszen a New Horizons olyan gyorsan halad, hogy egyszerűen elsuhan majd az apró világ mellett.
Vasárnapi közleményében a NASA bejelentette, több krátert és kanyont szúrtak ki a törpebolygó Kharón holdján, többek között egy sziklahasadékot, amely hosszabbnak és mélyebbnek tűnik az arizonai Grand-kanyonnál.

Az újonnan kiszúrt képződmények a New Horizons szombati – július 11-i – felvételén váltak láthatóvá. A fotók alapján jó rálátást kaptak a 320 kilométer széles sötét foltra is a Kharón északi pólusánál, amelynek eredete és természete egyelőre rejtélyes. A kutatók szerint ez az első bizonyíték vetődésre és felszíni átrendeződésekre a holdon.

A július 12-én megérkezett felvételeken kivehető legfigyelemreméltóbb kráter 100 kilométer széles, a Kharón déli pólusa közelében terül el. A belőle kiinduló sugarak fényessége viszonylag friss keletkezésre utal. Aljzata jóval sötétebb a környező területeknél, talán mert a krátert kiváltó becsapódás a felszínitől eltérő anyagot vájt ki. De az is lehetséges, hogy az ott található anyag egyszerűen nagyobb szemcséjű, ennélfogva kevesebb napfényt tükröz vissza.

A Kharón eddig a Plútó öt ismert holdja közül a legnagyobb. 1200 kilométere átmérőjével feleakkora, mint a törpebolygó.

A New Horizons szombaton a Plútót is precedens nélküli részletességgel kapta le. A felvétel lineáris képződményeket tár fel, amelyek sziklák vagy becsapódási kráterek lehetnek.

A szonda kedden reggel 12 ezer 500 kilométerre közelíti meg a törpebolygó felszínét, különféle adatokat gyűjt róla és a Kharónról, illetve a rendszer további négy ismert szatellitjéről. Magyar idő szerint délután háromnegyed egy után néhány perccel kerül legközelebb az égitesthez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.