300 millió év

Így nézne ki a szuperkontinens a mai országhatárokkal

Képzeljen el egy olyan utazást, melyben úgy juthatna el Kínából az Antarktiszra, hogy átkelne Kanadán, Brazílián és Indián - és nem kellene vízre szállnia. 300 millió évvel ezelőtt megtehette volna!

2015.05.29 14:35ma.hu

Így nézett ki a Pangea elnevezésű szuperkontinens, amikor az epikus földtömeg még egybefüggően létezett. 200 millió évvel ezelőtt a földrészek elkezdtek eltávolodni egymástól, hogy létrehozzák a ma is ismert kontinenseket.

Egy szemléltető térképnek köszönhetően most megnézhetjük, hogyan helyezkedhettek volna el az ősföldön a mai határok által körbevett országok.

A képre kattintva nagyban szemlélheti

Mi magyarok, végre elmondhatjuk, hogy volt, mikor óceán habjai nyaldosták határainkat...

A Pangeára létező bizonyítékként egyébként hasonló fosszíliákat találtak a közelmúltben Dél-Afrikában, Indiában és Ausztráliában - nézzék csak meg, szomszédok voltak! -, és hasonló sziklaformákat fedeztek fel Dél-Amerika keleti, valamint Afrika nyugati partjainál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.